Open top menu


Suatu ketika dulu, emping adalah sejenis makanan tradisional yang diperbuat daripada padi muda dan kerap dibuat ketika musim tuai sebagai tanda kesyukuran golongan petani terhadap hasil pertanian.


Sehingga hari ini, makanan itu tetap digemari oleh masyarakat kampung terutama golongan petani. Namun kini proses mengemping semakin dilupakan sehinggakan ada sebilangan genarasi muda tidak mengetahui bagaimana ia dibuat. Kebiasaannya mengemping di jalankan secara gotong royong oleh kalangan kaum wanita dengan menggunakan lesung kayu yang besar. Mereka akan menumbuk padi sehingga menjadi halus. Sekiranya proses tidak dibuat dengan teliti akan menjejaskan kualiti keenakan rasa emping. Menyedari warisan emping yang semakin dilupakan, Lembaga Muzium Negeri Terengganu telah mengadakan satu acara aktiviti menumbuk emping di perkarangan Muzium di Bukit Losong. Ia bertujuan untuk memulihara warisan yang semakin ditinggalkan oleh generasi muda kini.

Menyedari hakikat itu, Lembaga Muzium Negeri Terengganu telah menganjurkan demonstrasi menumbuk emping di perkarangan jabatan itu di Bukit Losong, Kuala Terengganu yang disertai oleh 50 peserta dari empat daerah baru-baru ini. Pasukan Tumbuk Emping daripada Kg. Langkap merupakan satu-satunya pasukan yang kini masih giat mempromosikan Terengganu yang mempunyai ahli seramai hampir 30 orang dan sering di undang mengadakan pertunjukan peringkat kebudayaan seperti Malaysia Fest, dan seumpamanya..

Different Themes
Mengenai Blog

Blog Terengganu ini diwujudkan untuk memberi maklumat mengenai tips perjalanan dan melancong ke negeri Terengganu Darul Iman. Terdapat banyak keunikan negeri pantai timur ini yang mungkin belum anda terokai

0 ulasan